Expo Rusija-Srbija 2015 у Београду

04-03-2015-RSIZ_569-NASLOVNADruga međunarodna privedna izložba „Ekspo- Rusija- Srbija 2015.“ otvorena je danas u Beogradu, a ministri spoljnih poslova dve zemlje pozvali su na dalje učvršćivanje dobrih bilateralnih ekonomskih odnosa, istakavši da postoje potencijali za saradnju u oblasti građevinarstva, poljoprivrede, energetike, turizma, zdravstva, saobraćaja i infrastrukture…

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da se trgovinsko-ekonomski odnosi Srbije i Rusije u stalnom usponu, ali da postoje mogućnosti za još dinamičniji rast.

On je podsetio da je vrednost ukupne robne razmene dve zemlje u 2014. iznoslia 2,5 milijarde evra, što je povećanje od 300 miliona evra u odnosu na 2013. godinu.

Otvaranju je prisustvovao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, koji je prisutnima pročitao pismo ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Pozdravljajući skup, Lavrov je u pismu izrazio uverenje da će ova izložba biti korisna platforma za buduću saradnju srpskih i ruskih kompanija i istakao da bilateralni odnosi beleže pozitivnu dinamiku.

Takvom trendu, dodao je Lavrov, poseban podsticaj i impuls dala je poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

Čepurin je preneo da je Lavrov pozvao na učvršćivanje bilateralnih ekonomskih odnosa u tim oblastima. Ruski ambasador je kazao da naročiti potencijali za saradnju leže u oblasti građevinarstva, poljoprivrede, turizma, pa je ukazao da je neophodno uspostaviti regionalne veze između privrednika dveju zemalja.

Na izložbi se očekuje prisustvo više od 100 velikih, srednjih i malih preduzeća iz 15 regiona Rusije, kao i predstavnici osam ruskih državnih fakulteta, uz dosta kompanija iz Srbije i zemalja regiona, a predviđen je i širok poslovni program.

Organizator izložbe je OAD „Zarubež-Ekspo“, suorganizatori su Međunarodna asocijacija svetskih fondova (MAFM) i Privredna komora Srbije, uz podršku Saveta Federacije Rusije, ruske Državne Dume, Ministarstava spoljnih poslova, industrije, ekonomskog razvoja, poljoprivrede, zdravlja, kao i resornih ministarstva iz Srbije, Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji, Trgovinsko-industrijske komore Rusije, Ambasade Rusije u Srbiji, Ambasade Srbije u Rusiji, Ruskog centra za nauku i kulturu u Srbiji „Ruski dom“.

Ambasada RF u Srbije