ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ

Од 28.фебруара до 5. марта 2013. године, у Новом Саду је одржана Балканска регионална манифестација „Салон књига, Изложба уметности  АРТ-ЕКСПО, Сајам образовања -Путокази“ у оквиру које су по први пут у овом граду, и Војводини уопште, организовани „Дани руске културе“.

Циљ ове манифестације био је да се скрене пажња шире јавности на културно наслеђе Русије, проучавање руског језика, формирање културне рускоговореће заједнице.

Посетиоци су током свих дана манифестације имали прилику да посете изложбени простор разноликог садржаја, са експонатима руске примењене уметности, сувенирима, накитом, сликама руских уметника из Србије, производима рађеним од љуске јајета, књигама, као и богатим културно-уметничким програмом.

YouTube Preview Image

У оквиру „Сајма образовања“ је по први пут у Србији Руски Дом ексклузивно представио образовни програм за стране студенте у образовном систему Руске Федерације.

Отварању „Дана руске културе“ 28.фебруара су присуствовали Министар образовања РС Жарко Обрадовић, представници Министарства културе и Министарства образовања АП Војводине, администрације града Новог Сада, представници Амбасаде РФ у Србији – Аташе за културу Гнеткова Ирина Ивановна и Први секретар Амбасаде РД Кољасјев Валентин, Директор Руског Дома Денисов Михаил Генадијевич, Директор Руске школе при Амбасади РФ Сметанкин Леонид Иванович.

„Дане руске културе“ у Србији отворио је Директор Руског Дома Денисов Михаил Генадијевич који је изразио захвалност руководству Новосадског Сајма и градској администрацији на указаној могућности да се покажу одређена достигнућа руске култире на „Салону књига, Изложби уметности  АРТ-ЕКСПО и Сајму образовања –Путокази“ који презентују културу Србије. Господин Денисов је нагласио да је Руски Дом подржао иницијативу Асоцијације предузетника „Русија“ и Новосадског Сајма у вези са одржавањем „Дана Руске културе“, као и то да ће и убудуће увек подржавати иницијативе сличног карактера, будући да је такав однос од изузетне важности за свеобухватну билатералну сарадњу двеју страна у том правцу, о чему и огроман број заинтересованих посетилаца сведочи.

Диван наступ ученика Руске школе при Амбасади РФ, као и хора „Свети Роман Слаткопојац“ под руководством наше сународнице Евгеније Којић, увеличали су церемонију отварања „Дана руске културе“, а у току наредних 6 дана је, како је разноврсним културно-уметничким програмом Дана руске културе и било предвиђено, наступило још 350 учесника и учесница: друштва сународника, друштва српско-руског пријатељства, државна балетска школа, приватна балетска школа, руски дечији хор гимназије „Ј.Ј.Змај“, самостални појединачни и колективни наступи, презентација руских књига преведених на српски језик, видеопрезентација књига и публикација А.Б. Арсењева, презентација радио-емисије на руском језику „Прозор у Русију“, тематска предавања и сл.

Манифестацију је посетило више од 15500 људи, што говоери о њеној великој популарности, а по анкетама Новосадког Сајма руски изложбени простор је посетило око 19,6% посетилаца. Изложбени програм и културно-уметнички програм је снимало 5 телевизијских кућа и радиостаница, што је допринело ширењу информација о „Данима руске културе“ у медијима.

Организатори „Дана руске културе“ изражавају огромну захвалност свим учесницима на изложбеном простору и у културно-уметничком програму ове грандиозне манифестације, запосленима у Руском Дому и Новосадком Сајму, друштву сународника „Русија“, као и младим руским сународницима за указану помоћ и волонтерски рад у припреми и одржавању „Дана руске културе“.

Надамо се да ће одржавање „Дана руске културе“ у оквиру манифестације „Салон књига, Изложба уметности  АРТ-ЕКСПО, Сајам образовања -Путокази“ постати део традиције, и да ће будуће изложбе бити исто тако успешно одржане. До следећег сусрета!