„Dan ruske kulture”

10424286_984547281597965_2113899907175907486_n

Mnogo čuvenih stranica moze se naći u istoriji ruske dijaspore u Srbiji. Poćevsi od početka prošlog veka ona je ostavila veliki doprinos u očuvanju ruske baštine u Srbiji.

Kada posvećuješ sebe u potpunosti ideji,u koju veruješ i daješ sve od sebe,pozitivan rezultat naprosto neizbežan.  Tako u 2013 godini, ruski sunarodnike u Srbiji – Asocijacija privrednika malog i srednjeg biznisa “Rusija”  i Novisadski Sajam, izašli su sa inicijativom održati   “Dani ruske kulture” u okviru Međunarodne Balkanske regionalne izložbe  ”Sajam knjiga. Likovni salon –Art Ekspo”. Manifestacija dobila je veliku pozitivnu rezonancu ne samo u gradu Novom Sadu već i širom  Srbiji, posto učesnicima kulturnih programa bili stvaralački  kolektive pod vođstvom naših sunarodnica iz cele Srbije, a posetioci izložbe mogli su osetiti celovitost i videti raznolikost kulture Rusije. Ovo je bio nesumnjivo uspeh, a samim tim  i ponos da je manifestacija “ Dani ruske kulture” i ako je jako mlada, jedna od najznačajnijh manifestacija, organizovanih sunarodnicima Rusiji u Srbiji, kao i činjenica da je epicentrom postao upravo grad Novi Sad, glavni grad Vojvodine. Bio je postignut dogovor sa upravom Novisadske izložbe o tradicionalnom održavanju ove manifestacije koja je  sa velikim  uspehom održana i u 2014 godine.

Ali  “potreba  zakon menja” tako u 2015 godine ispostavila se nije laka situacija, nije se našlo  čak ni malih sredstava za potrebnu podršku u organizacije ovakve značajne za nas manifestaciji. Ipak, manifestacija po tradiciji jeodržana ali u drugom (manjem) formatu. Bio je organizovan  “Dan kulture Rusije”, posvećen Godine literature  u Rusije.

Ceremonija svečanog otvaranja “Dana kulture Rusije” u okviru međunarodne Balkanske regionalne izložbe “Salon knjiga. Likovni salon – Art ekspo”  odrzana je 18 aprila i izazvala je  veliki interes kod posetioca izložbe. Podržati svojim prisustvom naše sunarodnike  došli su i  predstavnici Ambasade Rusiji u Srbiji i Ruske škole u Beogradu.

Počasnim gostem na izložbi knjiga ove godine bila je predstavnik Ruskog Doma gospođa Zelinskaja E.K. Ona je upoznala prisutnih sa pravcima rada Ruskog Doma, smerenih na popularizaciju knjiga srpskih pisaca u Rusiji i ruskih pisaca u Srbiji. Jelena Konstaninova iskreno i prirodno razgovarala sa publikom , i kao novi rukovodilac informativnog sektora Ruskog Doma  došavši sasvim nedavno, podelila svoja zapažanja, da u Srbiji dovoljno dobro znaju klasičnu rusku književnost Rusije i mnogo čitaju savremenu rusku knjigu. Pravim poklonom za posetioce izložbe bio je nastup učenika Ruske škole u Beogradu u umetničko-kulturnom delu programa  otvaranja Novisadske izložbe,koje je bilo posvećeno 70 – godišnjici Pobede u Drugom svetskom ratu. Sa suzama u očima i zadržavsi disanje,publika je slušala pesme o ratu i zajedno sa izvođaćima pevala pesme ratnih godina.

Prekrasne nastupe kolektiva pod vođstvom nasih sunarodnica – vokalne grupe “Gornica” iz Beograda i hora “Sveti Roman Slatkopojac”, ukljućujući voditelje programa Tatjanu Radić i  Mihaila  Mošnogorskog  sa uspehpm su ukrasili manifestaciju.

U budučnosti nas cilj ostaje isti: radi dubljeg razumevanja odnosa između dva naroda i dve države, Rusiji i Srbiji osnovnom pretpostavkom i potrebnim uslovom javlja se poznavanje kulture,veza,istoriji,jezika. Zato održavanje “Dana kulture Rusije” predstavlja kulturni dijalog , kroz koji prolazi duh ruskog jezika,književnosti,plesa, muzike i umetnosti a ova tradicija mora se nastaviti i u budučnosti.

Fotoalbum: