Ad 728x90 Ad 240x90

У СРБИЈИ ЈЕ ОДРЖАН МЕЂУНАРОДНИ ОМЛАДИНСКИ ТЕМАТСКИ СЕМИНАР ЗА СТУДЕНТЕ ИЗ РУСИЈЕ, СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ – ПРОЛЕЋЕ 2014, УЗ УЧЕШЋЕ СТУДЕНАТА ТУЛСКОГ ДРЖАВНОГ ПЕДАГОШКОГ УНИВЕРЗИТЕТА „Л.Н.ТОЛСТОЈ“ – „Први светски рат. Русија, Србија и Црна Гора у рату 1914.-1918. године“

1

Од 11. до 21. маја 2014. године је,уз помоћ и подршку Амбасаде РФ у Србији, Руског центра науке и културе у Србији (Руски Дом), КС руских сународника, друштвених организација руских сународника и  друштава српско-руског пријатељства, одржан Међународни омладински тематски семинар за студенте из Русије, Србије и Црне Горе, посвећен 100-годишњици почетка Првог светског рата

У њему су учествовали:

– Тулски Државни Педагошки Универзитет „Л.Н.Толстој”,-  студенти и  предавачи  Факултета страних језика и Факултета историје и права;

– студенти Филозофског факултета Београдског Универзитета,

– студенти Филолошког факултета НовосадскогУниверзитета;

– студенти Факултета за менеџмент из  Херцег Новог;

– организација „Млада дружина”из Београда,

– омладинска организација друштва „Род“ из Врбаса,

– омладинске организације руских сународника

– омладина друштава српско-руског пријатељства

– омладинаКомитета за сарадњу са словенским народима

– друштво  „Српски  код“,

– ученици гимназије„Ј.Ј.Змај“ из Новог Сада.

Догађај је организован од стране: Асоцијације привредника малог и средњег бизниса  „Русија“ – Република Србија, и невладине организације  „Русија“ – Република Црна Гора, уз помоћ и подршку Амбасаде РФ у Србији, Руског центра науке и културе у Србији (Руски Дом), КС руских сународника, друштвених организација руских сународника и српско-руског пријатељства, Комитета за сарадњу са словенским народима.

Организатори су пред себе поставили бројне задатке: Размена искустава,  методична и  техничка  припрема омладинских активиста у региону  за социјализацију  и  интеграцију  омладине  коју интересује историја. Уједињење омладине, буђење и чување успомена о Великом рату, његовим херојима, о патриотизму руског народа, а такође и скретање пажње омладини Србије, Русије и Црне Горе на историјски значај Првог светског рата у историји ова три словенска народа. Упознавање омладине са историјом своје отаџбине. Успостављање нових друштвених контаката међу студентима из Србије, Русије и Црне Горе, младим сународницима који живе у Србији.

Први део семинара одржан је у Србији. За време боравка у Србији одржана су два округла стола: у РЦНК (Руском Дому) у Београду и у гимназији „Ј.Ј.Змај“ у Новом Саду.

Руска  и српска омладина,  представници омладинских организација који су учествовали у раду првог  округлог стола  у Београду, састали су се са  Његовом Екселенцијом Амбасадором РФ у Републици Србији, Чепуриним А.В.,  и директором  Руског центра науке и културе У  Републици Србији, Денисовим М.Г.

5

2

У свом обраћању Амбасадор  РФ у Србији је подвукао важност одржавања манифестација које су усмерене на неговање сећања на Први светски рати и патриотско васпитање омладине.

У току семинара, студенти Тулског Државног Педагошког Универзитета „Л.Н.Толстој”,Факултета историје и права и Факултета страних језика, су одржали  предавања  и презентације на тему: „Руско-српски односина прагу  Првог светског рата“ (Нехаева Дарја, 1 година ФИП), „Лик Србијеу друштвеној мисли Русије лета 1914. године“ (Крајушкина Олга, 3 година ФИП), „Резултати и последицеПрвог светског рата“ (Архипова Марија, 3 година ФИП), „Разлози за Први светски рат у светској и руској историографији“ (Егорова Дарја, 3 година ФИП), „Руски генералштаб у Првом светском рату“ (Морева Екатерина, 3 година, ФИП), „Делатност руског друштва Црвеног крста у годинама Првог светског рата“ (БарначинскајаЈулија, 1 година мастера, ФИП), „Први светски рат у делима енглеских песника“ (Бизикина Анастасија, 5 година ФСЈ, Елисејева Маргарита, 2 година ФСЈ), „Први светски рат у делима Е.М.Ремарка“ (Киселева Ксенија , 5 година ФСЈ), „Први светски рат у делима савремених аутора. Константин Леонов и Владимир Кузнецов „Капетан““ (Чаплигина Алена, Сидорова Марија, 3 година ФСЈ).

Извештај на тему „Споменици руским војницима у Србији погинулима у Првом светком рату“ спремио је Крелич Дарко, асистент проф. Тимофејеве А.Ј. (Центар за изучавање Русије  при Филозофском факултету).

Посебан интерес је изазвао квиз о познавању историсјких дешавања у Првом светском рату који су припремили студенти Тулског Државног Педагошког Универзитета „Л.Н.Толстој”,Факултета историје и права. После округлог стола су сви учесници посетили комплекс историјско-меморијалних споменика „Руски Некропољ у Београду“, а затим је организована екскурзија по Београду аутобусом који је уступила руска школа при Амбасади РФ у Србији. У улози водича нашао се професор-филолог Београдског Универзитета, спесијалиста за историју руско-српских односа из тог периода, Бобан Чурич.

Други округли сто у Србији је одржан у Новом Саду, у гимназији „Ј.Ј.Змај“. Учеснике је поздравио директор Гимназије Стојковић Радивој, а професор историје и председник малог историјског друштва града Новог Сада, Драго Негован, одржао је предавање на тему „Разлози избијања Првог светског рата“. МетодистаРуског центра  Фонда „Руски свет“,  Ненад Спасић, упознао је учеснике семинара са радом центра. После округлог стола је организована екскурзија по историјски значајним локацијама Новог Сада и Сремских Карловаца.

Други део семинара одржан је у Црној Гори, на Факултету за менаџмент града Херцег Новог. Округли сто уз учешће студената Тулског Државног Педагошког Универзитета „Л.Н.Толстој”,као и студената и омладине руских сународника Црне Горе, отворио је Декан Факултета за менаџмент града Херцег Новог, професор Синиша Кусовац.

За време семинарасу студенти не само стекли нова сазнања, но и одлично се одморили. За њих је била организована екскурзија по Београду и Новом Саду (Србија), Херцег Новом, Котору, Перасту (Црна Гора); екскурзија на јахти  „Паја“ и посета острвима  „Госпа од Шкрпеља“ и  „Свети Ђорђе“ на Јадранском приморју; упознавање са Руским Домом у Београду и историјским наслеђем Русије у Црној Гори, посета Храму генерала Ушакова на руском гробљу у Херцег Новом.

Добронамерност српског и црногорског народа, уске градске улице, старинска архитектура, гладка, вековима полирана  калдма, оставили су незаборавни утисак.

Семинар је изазвао велики интерес код студената и омладине три  државе, омладине  руских сународника у  Србији,  и постао добра  подлога за даљи заједнички рад.По окончању  семинара је, у свечанојатмосфери, свим учесницима додељена Диплома, сведочанство о  учешћу на семинару.

DCIM101MEDIA

Уопштено узевши, успешна реализација пројекта допринела је стварању и ширењу социјалних контаката између младих Русије, Србије и Црне Горе, створила основу за даљу сарадњу и изналажење решења заједничких задатака.

У име организатора Међународног омладинског семинара изражавамо захвалност Амбасадору РФ у Србији, Руском центру науке и културе у Србији  (Руски Дом у Београду), Комитету за сарадњу са словенским народима, као и предузећима „Нафтна индустрија Србије“, „Термосервис“и „Минипласт“ за подршку у организацији семинара.

АЛБУМ  СА  ФОТОГРАФИЈАМА

 

comment closed