У СРБИЈИ ЈЕ ОДЖАН МЕЂУНАРОДНИ ОМЛАДИНСКИ СЕМИНАР ЗА СТУДЕНТЕ ИЗ РУСИЈЕ, СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ, СА УЧЕШЋЕМ ВОЛОНТЕРА – СУНАРОДНИКА НА УНИВЕРЗИЈАДИ -2013. «Универзијада-2013. Језик Универзијаде»

Од 22. до 31. Маја 2013 год. Уз сарадњу са Руским центром науке и културе у Србији  (Руски Дом) и уз  подршку  Oлимпијског комитета Србије, друштвених организација српско – руског пријатељства, општинских  комитета  за  омладинску политику и  спорт  општина Србије, био је одржан међународни омладински  семинар за студенте из Русије, Србије и Црне Горе, са учешћем волонтера-сународника – « Волонтери  Универзијаде – 2013. Језик Универзијаде!»

Учествовали су студенти Тулског државног педагошког Универзитета  Л.Н. Толстој из Русије, ученици гимназије из Врбаса из Србије, студент факултета за менаџмент Херцег Нови из Црне Горе, волонтери-сународници из Србије. На семинар су били позвани представници Амбасаде Руске Федерације у Србији, руководиоци и специјалисти РЦНК у Београду  по питањима омладине, представници Олимпијског комитета Србије,омладинске друштвене организације  Србије и Црне Горе, организације  и представници КС руских сународника.

seminar_ polaganje cveca

Као организатори су наступили : Асоцијација предузетника малог и средњег бизниса руских сународника «Русија» из Србије и невладина организација «Русија»  из Црне Горе, уз сарадњу РЦНК у Београду и уз подршку Олимпијског комитета Србије, друштвених организација српско – руског пријатељства, општинских комитета  за  омладинску политику и  спорт  општина Србије.

Организатори су имали задатак:  Размена искуства  у  области  образовања, методичка  и  технолошка  припрема  омладинског  актива  региона  у  оквиру  семинара  за  социјализацију  и  интеграцију  младих  људи  који се интересују спортом – добровољачким покретом, културом и науком. Успостављање нових социјалних веза међу студентима и омладином из Србије, Русије и Црне Горе.

За време боравка у Србији   било је одржано два  «округла  стола»   са учешћем студената из Србије и Русије,   где су учествовали сународници – волонтери  Универсзијаде – 2013 из Србије и волонтери Олимпијског комитета Србије.

slika_krugli sto

Први  «округли сто» је одржан у  Олимпијском Дому Србије, са учешћем представника Олимпијског комитета Србије  и сектора КС руских сународника       ( омладинског сектора  и сектора за руски језик)  на тему  «Руски језик и међукултурална комуникација у спорту», «Укључивање српске омладине (руских сународника) у волонтерски сервис РФ». Округли сто су отворили Генерални секретар ОКС господин Ђорђе Вишацки и представник Амбасаде РФ у Србији, руководилац Протокола господин Игор Фељук. Инструктори Олимпијског Комитета Србије су спровели обуку-тренинг са волонтерима  Универзијаде -2013 и студентима.

Други «округли сто» се одржао у Врбасу, где су се  руски студенти  срели са представницима администрације   општине града, омладинским активом друштва «РОД», посетили најстарију на Балкану гимназију, учествовали у  културном програму.

DSC_0829

У току четири дана, проведених у Србији, студенти из Русије и Србији су учествовали у манифестацијама, посвећеним обележавању «Дана словенске писмености и културе»  заједно са РЦНК у Београду. Студенти ТГПУ Толстој су се упознали са историјским знаменитостима Београда.

Други део семинара одржан је у Црној Гори на територији Факултета за менаџмент у Херцег Новом, где је проведен семинар-тренинг и презентација  волонтерског центра ТГПУ. Лав Толстој.

Госпођа Јулија Астахов, доцент на катедри за енглески језик. ТГПУ Лав Толстој: презентација на тему „Центар волонтерског покрета. “

Декан  факултета за менаџмент у Херцег Новом, професор Синиша Кусовац, одржао је презентацију Факултета.

Професор факултета Душко Милановић, у оквиру предавања – тренинга на тему : «Пореска конкуренција.»

У току семинара-тренинга педагози су се разменили  искуством у раду са студентима и представљали своје виђење проблема, са којима се сусреће савремена омладина.

За време семинара студенти не само да су стекли нова знања, негу су се и добро одморили. За њих су биле организоване екскурзије у Београду и Врбасу (Србија), Херцег Нови, Котор, Пераст ( Црна Гора). Екскурзија  на јахти «Паја» и посета острва  «Госпа од Шкрпјела» и « Светог Ђорђа» на Јадранском приморју, упознавање са Руским Домом у Београду.

Добронамерност српског и црногорског народа, узане градске улице, древна архитектура, глатка, исполирана вековима калдрма оставили су незабораван утисак.

Семинар је изазвао велико интересовање од стране руских студената и омладине, руских сународника у Србији,  постао је добра платформа за даљи заједнички рад.  По завршетку семинара учесницима су издате  Дипломе, који сведоче о учешћу у семинару.

DSC09691

У целости, успешна реализација пројекта помаже успостављању и ширењу социјалних контаката међу Русијом, Србијом и Црном Гором, ствара основу за даљу сарадњу и решавање заједничких задатака.

У име организатора Међународног омладинског семинара желимо да изразимо захвалност државним установама у Србији, Црној Гори и Русији, Амбасади РФ. у Србији РЦНК у Београду, Олимпијском комитету Србије, заједно са приватним предузећима, за подршку семинара.

Директор Асоцијације предузетника
малог и средњег бизниса «Русија»
Младеновић М.В.

Албум са фотографијама: