Туљски Државни Педагошки Универзитет „Л.Н. Толстој“

Од 16. до 20. маја у оквиру транс-балканске међународне сарадње у области образовања, делегација из Србије посетила је Туљски Државни Педагошки Универзитет „Л.Н. Толстој“.

Посета српске делегације, која је била састављена од представника образовних институција, општина, омладине и младих предузетника одржана је на иницијативу обеју страна и резултат је потписаног Споразума о сарадњи између Тулског Државног Педагошког Универзитета „Л.Н. Толстој“ и Асоцијације привредника малог и средњиег бизниса „Русија“ у Србији, који има за циљ да обезбеди размену студената и наставног кадра.

Почетком сарадње сматра се Међународни образовни семинар за студенте из Русије и Србије одржан на јесен 2011. године, коме су присуствовали и студенти из ТДПУ „Л.Н. Толстој“.

Током посете, одржани су сусрети (округли сто) између српске делегације и представника ТДПУ „Л.Н. Толстој“, у којима се делегација из Србије ближе упознала са својим пријатељима и колегама, у којима су разматране могућности и шансе за даље ширење и продубљивање сарадње, потенцијални планови за будућност, као и могућност укључивања Асоцијације „Русија“ у програм Федералне агенције за питања сарадње између независних држава некадашњег СССР-а, сународника који живе у иностранству и међународне хуманитарне сарадње (Руски центар науке и културе), који ће се спроводити у оквиру федералног програма „Руски језик“ у периоду 2011-2015, од стране ТДПУ у Србији.

Наглашено је да ће, као наставак сарадње која за циљ има развој социјалних веза између студената, 22. маја 2012. почети Међународни образовни семинар за студенте из Русије, Србије и Црне Горе – „Пролеће – 2012“, у оквиру кога ће се у Руском дому одржати округли сто на тему из области историје „200 година од бородинске битке“, у коме ће учествовати студент из Русије и Србије.

Поред тога, српска делегација је имала сусрет са представницима Управе Тулског региона, у којем се свеобухватно разматрала могућност учешћа Тулског региона у „Презентацији руских региона“ (њихових економских, научних и културних потенцијала) у Србији. И овај састанак је, свакако, одржан у срдачној и пријатељској атмосфери.

Делегација из Србије је посетила и „Јасну Пољану“ и упознала се са знаменитостима града Туле.