Са великим успехом су завршени „Дани руске културе“ на новосадском сајму

1

Од 12. до 18. априла се у Новом Саду одржала годишња Балканска регионална изложба „Салон књига. Арт експо“, у оквиру које су Руски Дом и Асоцијација предузетника „Русија“ организовали Дане руске културе, који су сада већ традиција у оквиру сајма.

2

3

Традиције, наравно, не би ни било да није оних заслужних за њено очување, стога je Асоцијација привредника малог и средњег бизниса „Русија“ исказала захвалност покрајини Војводини и граду Новом Саду, потпуно оправдано кандидату за европску престоницу културе 2020е, као и Руском центру науке и културе који тако свесрдно подржава иницијативе руских сународника када год су оне усмерене на подршку и формирање руске заједнице у Србији, очување изворних традиција и обичаја и свакако свог матерњег језика. “Сви ми заједно напорно радимо како бисмо све оно најлепше и најважније пренели својој деци, једног дана организованој можда и кроз нацинални савет Руса, и ова и оваква манифестација је за остварење таквог циља од велике важности, будући да одговара на потребе Руса у Србији да своју културу сачувају и оживе, али и на потребе Срба да се са истом ближе упознају и још више је заволе” – речено је на церемонији отварања Дана руске културе, којој су присуствовали представници администрације града Новог Сада, делегација Руског Дома из Београда на челу са Директором, затим представници компаније НИС – „Гаспром Њефт“, као и руски сународници и пријатељи из целе Србије.

1365

Дани руске културе су отворени празничним програмом који су припремили ученици Руске школе при Амбасади Руске Федерације. Млади извођачи су својом креативношћу и ентузијазмом створили радосну атмосферу и прославу у правом руском духу. Госте су својим умећем обрадовали и солисти плесног ансамбла „Калинка“, по којима је ова школа већ увелико препознатљива, као и школски хоров с репертоаром руских песама.

Пажњу гостију је привукао и изложбени простор с поставкама  примењене уметности, сувенира, накита, као и поставком уметничких дела деце руских сународника у Србији и широким избором руских књига.

7

10

Изложба је трајала шест радних дана, и за то време су посетиоци могли да се упознају са богатом и непоновљивом руском културом. Програм Дана руске културе је био свестран и садржајан – ту су били и наступи дечјих хорова, и прелепи гласови руских сународница из разних делова Србије, и мастер-курсеви примењене уметности за децу и одрасле, и презентације књига, приказивања филмова са војном тематиком, као и цртаних филмова, и још много, много тога.

12

15

19

20

2216

Нама су невероватно брзо прошли Дани руске културе – 2016. и, без обзира на много труда и енергије који су уложени у тих неколико дана, уз много енергије и динамике је прошло и затварање ове манифестације, којем је присуствовала и Извршна Директорка Новосадског сајма Андреа Кнези и том приликом се захвалила организаторима. У име организатора манифестације, Директорка Асоцијације привредника „Русија“, Младеновић Марианна, је Новосадском сајму поклонила драгоцену књигу – велику енциклопедију руског народа „Руски поглед на свет“.

25

23

По завршетку програма је било јасно – видимо се и следеће године на истом месту!

Фотоалбум :