ПРОЛЕЋНИ МЕЂУНАРОДНИ ОБРАЗОВНИ СЕМИНАР ЗА СТУДЕНТЕ ИЗ РУСИЈЕ, СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

Од 22. маја до 1. јуна 2012. у Руском центру за науку и културу у Београду (Србија) и на Факултету за менаџмент у Херцег Новом (Црна Гора) одржан је Међународни образовни семинар – обука за студенте из Русије, Србије и Црне Горе по програму „Размена искустава у области образовања, методолошке и техничке обуке омладинских активиста региона за социјализацију и интеграцију младих који су заинтересовани за руску историју, културу, науку и социјалне везе.“

Учесници семинара су били студенти Тулског државног педагошког универзитета „Лав Толстој“ из Русије, ученици Гимназије из Врбаса и Више туристичке школе у Београду из Србије, као и студенти Факултета за менаџмент у Херцег Новом из Црне Горе. На семинар су позвани и директори и специјалисти РЦСЦ (Руског центра за науку и културу) у Београду за питања младих, омладинске организације из Србије и Црне Горе, али и организације руских сународника и њихови представници у КС (координационом савету).

Семинар су организовали: Асоцијација привредника малог и средњег бизниса руских сународника „Русија“ из Србије и невладина организација „Русија“ из Црне Горе, уз подршку РЦСЦ у Београду, српског огранка Фонда православних народа, друштвених организација српско-руског пријатељства, и општинских одбора за омладинску политику и спорт у Србији.

Организатори су пред себе поставили следеће задатке: размена искустава у области образовања, методолошке и техничке обуке омладинских активиста региона за социјализацију и интеграцију младих који су заинтересовани за руску историју, културу, науку и социјалне везе; стварање нових друштвених веза међу студентима из Србије, Русије и Црне Горе.

У првом делу семинара, који је одржан у Србији, у конференцијкој сали Руског дома у Београду одржан је „округли сто“ на тему из историје: „200 година од Бородинске битке“. Округли сто су припремиле и водиле чланице Друштва сународника „Русија“ Валерија Миленковић и Калдибекова Гулмира, која је уједно и уредница историјског блока радио-емисије на руском језику, „Прозор у Русију“, која је у продукцији руских сународника у Србији. По окончању округлог стола учесници су имали прилику да у изложбеној сали Руског Дома погледају фото-документарну изложбу „О историји стварања Руске Православне Цркве у иностранству“. Током три дана проведена у Србији, студенти из Русије и Србије су посетили Руску школу при Руској амбасади у Србији и Туристичку школу у Београду, где су упознати са специфичностима наставе у међународним школама, но и са општим образовним програмом у Србији. Студенти Универзитета  „Л.Н. Толстој“  обишли су и културне и историјске знаменитости Београда.

Други део семинара одржан је у Црној Гори на Факултету за менаџмент у Херцег Новом, где је реализован главни део семинара-обуке:

Декан Факултета за стране језике Универзитета „Л.Н.Толстој“, професор Разоренов Д.А. одржао је – као део обуке – предавања на теме:

1. Разноврсност језика. Дијалог култура.

2. Језик и национални карактер

Декан Факултета за менаџмент у Херцег Новом, професор Синиша Кусовац, одржао је -као део обуке – предавање на тему: Спортски менаџмент у процесу транзиције.

Професор Факултета за менаџмент у Котору,  господин Веселин Драшковић, као део обуке одржао је предавање на тему: Контрасти глобализације.

Шефица одељења културног програма Руског центра за науку и културу у Београду, Березова Т. , упознала је студенте и професоре са основним правцима рада овог центра.

Током семинара-обуке,  педагози су размењивали искуства у раду са студентима и представљали своје сагледавање проблема са којима се суочава данашња омладина. Студенти Универзитета „Л.Н. Толстој“ су својим колегама из Црне Горе одржали презентацију културно-историјских знаменитости града Туле.

Током семинара, студенти нису само стекли нова знања, већ су се и квалитетно одморили. За њих су организоване екскурзије по Београду (Србија), у Дубровник (Хрватска), као и у Херцег Нови, Котор, Пераст (Црна Гора), излет јахтом „Паја“ и обилазак острва  „Госпа од Шкрпеља“ и „Свети Георгије“ на Јадранском приморју, обилазак Руског Дома у Београду и упознавање са историјским наслеђем Русије у Црној Гори (посета храму генерала Ушакова на руском гробљу у Херцег Новом), шетња уским градским уличицама уз разгледање старе архитектуре, и глатком, вековима полираном калдрмом, што је све заједно оставило незабораван утисак.

Семинар је изазвао велико интересовање међу учесницима и постао добра платформа за даљу сарадњу. На крају радионице, учесници су добили дипломе као потврду о учешћу на семинару.

Резимирајући наведено, закључује се да успешна реализација овог пројекта промовише успостављање и ширење друштвених контаката између Русије, Србије и Црне Горе, и представља основу за даљу сарадњу и заједничко испуњење задатака.

У име организатора семинара захваљујем се како представницима образовних институција у Србији, Црној Гори и Русији, тако и приватним предузећима, за пружену  подршку у организовању и реализацији едукативног семинара.

Директорка Асоцојације привредника малог и средњег бизниса „Русија“

Младеновић М.В.

АЛБУМ СА ФОТОГРАФИЈАМА