Први Међународни образовни семинар за студенте из Русије и Србије

Од 14. септембра до 23.октобра 2011. године у Новом Саду (Србија) се одржао Међународни образовни  семинар за студенте из Русије, Србије и Хрватске,подржан од стране Руског центра  науке и културе (Руски Дом).

Три групе илити 48 студената Тулског Државног Педагошког Универзитета „Л.Н.Толстој“, 10 студената-руских сународника који живе у Србији, као и студенти из Србије, боравили су на овом семинару. У улози организатора су били Асоцијација привредника малог и средњег бизниса „Русија“ и  Омладински  покрет.

Циљеви семинара су били: размена искустава, обука за окупљање младих, зближавање људи заинтересованих за културу, науку и спорт, склапање нових друштвених односа међу студентима из Србије и Русије. Наставу су водили професори Универзитета у Новом Саду који је био и домаћин првог дела семинара. Након тога су се студенти организованим превозом упутили до јадранске обале у Хрватској.

Међу темама о којима су млади људи расправљали нашле су се и филозофија и етика образовања, савремене наставне методе у различитим дисциплинама, информационе технологије, аматерска фотографија.

Такође, студенти су имали прилику да се упознају са системом високог образовања у Србији. Наравно, током семинара је било прилика и за разгледање знаменитости Србије и Хрватске, као и за културне и спортске програме.
Предавања на семинару су била  мултидисциплинарног карактера: тематске јединице су обухватиле комбинаторику, информатику, информационе технологије, али се нашло времена и за роњење, аеробик, па чак и јогу. Уз све то, одржани су и концерти, квизови и такмичења. Студенти-руски сународници су склапали пријатељства, упознавали сами себе, помагали једни другима у комуникацији на руском језику.

За две седмице студенти нису само стекли нова знања, већ су се и лепо одморили. За њих су организоване екскурзије у Београд, Нови Сад, Примоштен, Сплит, Рогозницу, Трогир. Обилазак Руског Дома, уских градских улица, старе архитектуре, глатке-вековима полиране калдрме итд., све је то оставило дубок утисак на учеснике и учеснице семинара.

Едукативном семинару су присуствовали представници факултета из Новог Сада и Сплита. Пројекат је, између осталог, за циљ имао и успостављање друштвених контаката, стога је посебан успех то што је комуникација настављена и након завршетка радионице преко интернета-друштвених мрежа, јер је овакав исход такође био замишљен као један од задатака семинара. Овај задатак је спроведен са оценом „одличан“.

Уопштено говорећи, успешно спровођење овог пројекта олакшава даље ширење друштвених контаката између Русије, Србије и Хрватске, и пружа оквир за даљу сарадњу и доношење заједничких одлука.

У име организатора едукативног семинара бих да се захвалим државним институцијама Србије, Хрватске и Русије, као и приватним предузећима, за њихову подршку овом семинару.

Интервју у радиоемисије „Прозор у Русију“

АЛБУМИ  С ФОТОГРАФИЈАМА ПО ГРУПАМ:

1. Сународники – http://www.facebook.com/media/set/?set=a.239821579403876.82042.100001281088126&type=3
2. Прва  група студената ТГПУ – http://www.facebook.com/media/set/?set=a.248648301854537.84771.100001281088126&type=3
3. Друга група студената ТГПУ – http://www.facebook.com/media/set/?set=a.248286038557430.84710.100001281088126&type=3
4. Трећа група студената ТГПУ – http://www.facebook.com/media/set/?set=a.256574371061930.86477.100001281088126&type=3
Список учеств. у орган. семинара (.pdf, 52 KB)

Захвалница  ТГПУ (.pdf, 20 KB)