Ad 728x90 Ad 240x90

Потписан Протокол Међувладиног комитета Русије и Србије

Tan2013-12-13_144441270_0

Министар природних ресурса, рударства и простроног планирања Милан Бачевић и министар енергетике Руске Федерације Александар Новак потписали су данас Протокол заседања Међувладиног комитета за трговину и економску и научно-техничку сарадњу између Србије и Русије и договорили наставак сарадње и заједничка улагања у разним областима.

Потписивању је био присутан Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин

„Успели смо да ниво наших економских односа приближимо нивоу политичких односа, а они никада нису били бољи него што су данас“, рекао је Бачевић после потписивања.

Према његовим рецима ова година била је врло успешна за рад заједничког комитета, покренути су неки врло важни пројекти, од којих је најважнији гасовод Јужни ток.

Ова година била је успешна и у банкарско-финансијском сектору, рекао је Бачевић и нагласио да ту пре свега мисли на два важна кредита – један је искоришћен за покривање дефицита буџета а други је намењен реализацији пројеката у железничком саобраћају.

У мандату рада овог комитета, за само годину дана смањен је спољно-трговински дефицит који је Србија имала у односима са Руском Федерацијом, и у 2013. остварен је пораст од око 13 процената, рекао је Бачевић.

Руски министар енергетике Александар Новак истакао је да је за Русију главни стратешки партнер на Балкану Србија.

Данас смо разматрали нове програме, било је речи о инвестиционом програму НИС-а, који се односи на реконструкцију рафинерије у Новом Саду, повећање прераде нафтних деривата у Рафинерији Панчево, па ће укупни капацитети улагања за реализацију ових циљева за наредне две године износити 1,5 милијарди евра, рекао је Новак.

Поред енергетике, разматрана је сарадња и у другим сферама, попут транспорта, саобраћаја, индустрије, образовања, здравства, културе, а заједничка улагања у овом областима у наредним годинама износиће око пет милијарди долара, навео је он.

По материјалам Амбасаде РФ у Србије

comment closed