ОМЛАДИНСКИ МЕЂУНАРОДНИ СЕМИНАР ЗА СТУДЕНТЕ ИЗ РУСИЈЕ, СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ – ПРОЛЕЋЕ 2013 « Волонтери Универзијаде-2013 .Језик Универзјиаде!»

ОМЛАДИНСКИ МЕЂУНАРОДНИ СЕМИНАР ЗА СТУДЕНТЕ  ИЗ РУСИЈЕ, СРБИЈЕ  И  ЦРНЕ ГОРЕ –  ПРОЛЕЋЕ  2013  « Волонтери  Универзијаде-2013 .Језик Универзјиаде!»

Организатори:  Асоцијација   предузетника малог и средњег бизниса   «Россия» из Србије, Невладина организација  «Россия» из Црне Горе,

У сарадњи са: Руским центром науке и културе у Србији ( Руски Дом)

Уз подршку:  Oлимпијског комитета Србије,  друштвених организација српско-руског пријатељства, локалних  комитета  за  омладинску политику  и  спорт општина    Србије.

Циљ семинара:  Размена искустава  из  области  образовања, методолошка      и  технолошка припрема омладинског  актива  региона  у  оквиру  семинара  за  социјализацију  и  интеграцију младих људи који су заинтересовани за културу, науку  и спорт – добровољачки покрет. Успоставити нове социјалне везе међу  студентима  из  Србије, Русије и Црне Горе.

Кадровска опремљеност семинара: Професори српских факултета, професори факултета за менаџмент из Херцег Новог.  Учешће  професора  из  Русије – Тулског педагошког универзитета Л.Н Толстој, који ће да спроведу  курс лекција ( теме  предлажу професори,које се директно тичу  добровољачког покрета у Р.Ф.  и  примене језика на Универзијади, Олимпијади.)

Датум одржавања семинара:  22.05.- 31.05.2012.  ( 10 дана)

Семинар се одржава на територији: града  Београда   у  Србији  и  града  Херцег Нови  (Јадранско приморје)  у  републици  Црна Гора.

У  оквиру  семинара ће  бити  предложене  следеће  теме:

Руски језик  и међукултурална комуникација.

Језик спорта је универзалан…

Руски и енглески језик  – међународни језик  спорта, језик волонтера на Универзијади

Спорт –  ти си Свет

Добровољачки ( волонтерски)  покрет у Русији

И друге теме,  предложене од стране професора Универзитета.

Предложено је да се до почетка семинара  одреде  теме за семинар.

План  распореда  студената  који су стигли  из  Русије, активности   и  услови  боравка:

По доласку на аеродром Николa Тесла ( Сурчин, Србија), група студената из Русије организованим превоз, стиже у Београд (Србија), смешта се у хотелу студентског центра. За време боравка у Србији  упознају се са  колегама  из  Београда, Новог Сада, Врбаса и других градова  Србије, упознавају се са младим руским  сународницима, који живе у Србији.

Током боравка у Србији   биће организовано два «округла стола»   са учешћем студената из Србије и Русије, биће укључени млади сународници – волонтери  Универзијаде – 2013 из Србије, волонтери Олимпијског комитета Србији.  Први  «округли сто» биће одржан  у Олимпијском Дому Србије, са учешћем представника Олимпијског комитета Србије  и сектора КС руских сународника ( омладинског сектора  и сектора за руски језик)  на тему «Руски језик  и међукултурална комуникација у спорту»  и  «Међународни језик спорта- језик Универзијаде». Семинар ће отворити председник Олимпијског комитета Србије – Владе Дивац. Инструктори Олимпијског Комитета Србије ће спровести обуку-тренинг са волонтерима  Универзијаде -2013 и студентима.

Други «округли сто» ће бити одржан у Врбасу, где ће руски студенти  да се сретну са представницима администрације општине, посетиће најстарију гимназију на Балкану и учествују у  културном програму.

Програм:

22.05 – долазак и смештај, слободно време. Увече концерт у Руском Дому.

23.05.-  Посета града Врбаса, администрације општине и и најстарије гимназије на Балкану. Учешће у заједничким активностима са омладинским активом друштва српско-руског пријатељства «Род», «округли сто».

24.05 – Полагање венаца на споменик «Ћирила и Методија», заједно са Руским Домом. «Округли сто» у Олимпијском Дому Србије, у заједничкој организацији са Олимпијским комитетом Србије. Увече посета концерта у Руском Дому.

25.05 – екскурзија  по Београду, одлазак групе руских студената у Црну Гору.

Организованим  превозом  група  руских   студената  одлазе  до следећег  места  одржавања  семинара  (смештаја): град  Херцег – Нови  (на Јадранском  приморју)  република Црна Гора . Боравак у хотелу  факултета за менаџмент «Lighthous».

Образовни део семинара ће бити спроведен на факултету за менаџмент, са учешћем професора са факултета (1,5-2 сата дневно).  Руководиоци студентских група из Русије (професори ТГПУ)  одржаће  курс лекције на предложене теме  за студенте из Црне Горе.

Током боравка  предвиђене су  активности везане за упознавање  са историјским  знаменитостима  Србије , Црне Горе, такође  забаван програм  и  спортске  активности.

Екскурзије:

У Србији – историјске знаменитости градова Београда, Врбаса.

У Црној Гори –  града Херцег-Нови, Котор, острво  «Госпа од Шкрпјела»

Концерти, културна дешавања, турнири.

По завршетку семинара свим учесницима ће бити уручене дипломе.

Трошкови округлог стола, посета концерата, семинар и предавање обезбеђени су од стране организатора, за учеснике семинар  је бесплатан.

Организован  превоз за студенте из Русије  из и  до аеродрома Никола Тесла у Сурчину.

Број учесника у семинару:

Предвиђени број учесника у групи –  18 (  студената )  и  два  руководиоца (пратиоца) групе.

Захтеве за учешће  се примају  до  08.  маја  2012 г.

Контакт за Русију:

тел.: +381 63 500 678