ОМЛАДИНСКИ МЕЂУНАРОДНИ СЕМИНАР ЗА СТУДЕНТЕ ИЗ РУСИЈЕ, СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ – ПРОЛЕЋЕ 2014

2370989_a2a1c79d

ОМЛАДИНСКИ  МЕЂУНАРОДНИ  СЕМИНАР ЗА СТУДЕНТЕ  ИЗ РУСИЈЕ, СРБИЈЕ  И  ЦРНЕ ГОРЕ – ПРОЛЕЋЕ 2014

Први светски рат. Русија, Србија и Црна Гора у рату 1914-1918 године

Организатори:  Д.О. Асоцијација привредника малог и средњег бизниса  „Русија“ – Република Србија, и невладина организација  „Русија“ – Република Црна Гора.

При подршци: Амбасаде РФ у Србији, Руског центра науке и културе у Србији (Руски Дом у Београду), КС руских сународника,руског центра Фонда „Руски Свет“ у Србији, Фонда„Јединство православних народа“  у Србији,друштвених организација руских сународника и српско-руског пријатељства.

Циљ семинара:  Размена искустава у  области  образовања;  методична и  техничка  припрема омладинских активиста у региону  за социјализацију  и  интеграцију  омладине  коју интересује историја, култура. Успоставити нове друштвене контакте међу студентима из Србије, Русије и Црне Горе, младим сународницима који живе у Србији.

Кадровска опремљеност семинара:Професори српских и руских факултета, историографи, професори Факултета за менеџмент из Херцег Новог, историјска секција друштва руских сународника.

Време одржавања семинара:  11.05.- 20.05.2012.  (10 дана)

Семинар се одржава на територији: града  Београда и  Новог Сада – Република  Србија; града Херцег Новог (Јадранско приморје) – Република  Црна Гора.

У оквиру семинара ће бити предложене следеће теме:

1. Први светски рат у руској историографији
  2. Први светски рат у страној историографији
  3. Разлози учешћа Русије у Првом светском рату
  4. Утицај Првог светског рата на судбине европских држава и Русије
  5. Руска војска на фронтовима у Првом светком рату

План смештаја студената пристиглих из Русије, активности  и услови  боравка:

По доласку на аеродром „Никола Тесла“ (Сурчин, Србија) група студената из Русије организованим транспортом стиже у Београд и ту остаје 4 дана. За време њиховог боравка у Србији ће се одржати два округла стола уз учешће студената из Србије и Русије, обиласци града, обилазак „Руског некропоља“ у Беогаду, новосадске тврђаве. Студенти из Русије ће имати прилику да се упознају са колегама из Београда и Новог Сада, као и са младим руским сународницима који живе у Србији.

11.05. – долазак и смештање.

12.05. –  Округли сто у Руском Дому у Београду, квиз. Обилазак „Руског некропоља“, екскурзија.

Участвоваће руски студенти, студенти  Филозофског факултета из Београда,  омладинска организација из Врбаса,  омладина друштава руских сународника, организација „Млада дружина“из Београда, омладина организација српско-руског пријатељства.

13.05. –  Округли сто у Новом Саду, гимназија „Ј.Ј. Змај“ – Руски центар Фонда „Руски Свет“ квиз, обилазак новосадске тврђаве, екскурзија по Новом Саду.

Участвоваће руски студенти, студенти  Филозофског факултета из Новог Сада,  ученици гимназије „Ј.Ј. Змај“,  омладина друштава руских сународника, омладина организација српско-руског пријатељства.

14.05. –  Екскурзија по Београду. Полазак за Црну Гору.

У вечерњим часовима  група  руских студената полази ка следећој локацији одржавања семинара: град  Херцег Нови  (на Јадранском приморју),  Република  Црна Гора.

Наставак семинара ће се одржавати на Факултету за менеџмент у Херцег Новом, уз учешће професора Факултета.  За време боравка руских студената у Црној Гори  ће бити  одржана два округла стола уз учешће студената из Црне Горе и Русије, као и руске омладине из Црне Горе; обилазак духовно-историјског комплекса  „Савино“ у Херцег Новом, обиласци града.  Позив је упућен и представнику Руског центра науке и културе у Црној Гори.

У оквиру семинара су планиране следеће активности – упознавање са културно-историјским знаменитостима  Србије, Црне Горе, забавни програм  и  спортске активности.

Екскурзије:

У Србији –  знаменитости Београда и  Новог Сада.

У Црној Гори –  знаменитости Херцег Новог, Котора, острва  „Госпа од Шкрпјела“.

По завршетку семинара ће свим учесницима бити уручене дипломе.

Величина групе учесника семинара:

Очекује се да група учесника из Русије броји  32студента  и  2  руководиоца(пратиоца) групе.

Контакт лице за групу из Русије:

Директорка Асоцијације  предузетника  малог и средњег бизниса „Русија“ и координаторка сектора за рад са омладином при Координационом Савету руских сународника у Србији – Младеновић  Марианна  Викторовна.

e-mail: oknivrossiju@yandex.ru,

associationrussia.serbia@gmail.com