ОКРУГЛИ СТО «ВОЛОНТЕРИ УНИВЕРЗИЈАДЕ – 2013. ЈЕЗИК УНИВЕРЗИЈАДЕ»

У Олимпијском комитету Србије 24. маја 2013. године одржан је Округли сто, посвећен Универзијади 2013. у граду Казањ у Русији од 6. до 18. јула. Ова манифестација организована је у оквиру Транс-балканског међународног омладинског семинара у организацији Асоцијације предузетника „Русија“ из Новог Сада, уз подршку Руског центра за науку и културу у Београду и Олимпијског комитета Србије.

Теме овог Округлог стола биле  су: «Руски језик и комуникација у спорту», «Укључивање српске омладине и руских сународника у волонтерски сервис Руске Федерације».

У раду Округлог стола учествовали су: сународници из Русије – волонтери на Универзијади 2013. у Казању, волонтери Олимпијског комитета Србије, студенти Педагошког државног факултета „Л.Н.Толстој“ из града Туле, представници ОКС и Координационог савета руских сународника.

Учеснике Округлог стола поздравио је генерални секретар ОКС господин Ђорђе Вишацки: «Веома ме радује да видим тако велики број омладинаца, који се укључују у волонтерски сервис Унивезијаде 2013. Године 2009. руски волонтери били су на Универзијади у Србији, а та сарања се наставља».

slika_krugli sto

Представник амбасаде Руске Федерације у Србији, шеф протокола господин Игор Фиљук у свом обраћању омладини истакао је да то велики догађај у животу младог човека. То је изузетна могућност да се склопе пријатељства са вршњацима из целог света, да се открију сопствени таленти и могућности и да се усмере на реализацију заједниччких пројеката. Амбасада Руске Федерације је подржала ову иницијативу и заједно са НИС-ом помоћи ће нашим волонтерима да стигну на Универзијаду.

slika_krugli sto

Директор Асоцијације предузетника «Русија», госпођа Маријана Младеновић, икао иницијатор округлог стола , у свом обраћању оценила је да у условима глобализације, поседовање искуства у области  међународне омладинске сарадње је веома вискоко котирана карактеристика и ускоро ће постати обавезан услов за будуће младе нараштаје, и због тога ми (Друштва руских сународника у Србији) придајемо велики значај међународној омладинској сарадњи, тиме што их укључујемо у велике пројекте, као што је Универзијада 2013.

Члан Координационог савета, координатор сектора за руски језик, госпођа Гуљмира Калдибекова, уприлчила је презентацију на тему «Руски језик  у комуникација у спорту».

Директор ОКС, господин Дамир Штајнер и директор Фондације за спорт и олимпијаде, госпођа Наташа Јанковић, организовали су презентацију на тему «Значај волонтерског покрета у међународној сарадњи».

Језици овог Округлог стола били су српски и руски. Као преводиоци ангажовани су волонтери Универзијаде – Викторија Младеновић и Кристина Гулиашвили.

Волонтери сународници, учесници Универзијаде 2013. изразили су захвалност амбасади Руске Федерације за помоћ у реализацији одласка на Универзијаду 2013.