„Дани Руске културе“ у Новом Саду одржани са великим успехом.

DSC00146 Од 28. фебруара  од 4. марта, у Новом Саду је одржана Балканска регионална изложба „Салон књига. Изложба уметности – Арт експо. Образовање“ у оквиру које су ове године, по други пут, организовани „Дани руске културе“. Манифестацију је организовала  Асоцијација привредника малог и средњег бизниса „Русија“ у сарадњи са Руским Домом у Београду и Новосадским сајмом. DSC00196 Циљ ове манифестације јесте привлачење интересовања друштва за културно наслеђе Русије, изучавање руског језика и традиције, формирање културе и друштвености руско-говореће популације. Посебно смо поносни на то што је манифестација „Дани руске културе“, иако веома млада, једна од најзначајнијих коју организују руски сународници у Србији. DSC00079 Пажњу посетилаца је посебно привукао изложбени штанд разноврсног садржаја, са експонатима руске примењене уметности, сувенирима, украсима, сликама руских уметника из Србије, књигама, уџбеницима и осталим материјалима намењених учењу руског кезика, као и богат културно-уметнички програм. У манифестацији је учествовала и делегација Тулског Државног Педагошког Универзитета  „Л.Н.Толстој“, која је представила свој разноврсни програм уз интересантне презентације. Доценткиње Факултета руске филологије и документовања на ТДПУ „Л.Н.Толстој“, Ј.В. Арханхелскаја и В.И. Абрамова су одржале предавања и мини-семинаре посвећене традиционалној руској култури, као и стваралаштву Л.Н. Толстоја. Проректорка за васпитни рад и омладинске политике, З.Н.Калинина, одржавала је презентацију о ТДПУ „Л.Н.Толстој“ и њиховим образовним програмима за стране студенте. Сва предавања у оквиру „Дана руске културе“ су превођена на српски језик. Велико интересовање посетилаца је изазвао мастер-курс израде традиционалних руских крпених луткица, који је током свих дана манифестације држала доценткиња В.И. Абрамова. DSC00140 „Дане руске културе“ у Србији отворио је представник Руског Дома, руководилац одељења за образовне програме, Тјапков Илија Сергејевић, и шеф протокола Администрације града Новог Сада, Петровић Александар. Господин Тјапков је изразио захвалност руководству Новосадског сајма на пружању могућности за представљање одређених праваца руске културе и образовних програма Руске Федерације у оквиру Сајма „Салон књига. Изложба уметности – Арт експо. Образовање“ . Он је нагласио да је Руски Дом подржао иницијативу Асоцијације привредника „Русија“ за одржавање „Дана руске културе“, те да ће и убудуће увек подржавати иницијативе таквог карактера, будући да је такав међуоднос веома важан за билатералну сарадњу двеју држава у том правцу,  а велики одзив посетилаца је управо потврда томе. DSC00090 Ради дубљег разумевања односа између двају народа и двеју држава, Русије и Србије, предуслов је познавати њихову културу, споне, историју, језик. Из тог разлога су „Дани руске културе 2014“ култуни дијалог кроз који се манифестује дух руског језика, књижевности, плеса, музике и уметности. Предивни наступи разних колектива под вођством наших сународница – омладинског културног центра из Суботице „Монмираж“ и хора „Свети Роман Слаткопојац“ улепшали су  свечано отварање „Дана руске културе“. DSC00107DSC00119 У трајању од 6 дана, у богатом културено-уметничком програму „Дана руске културе“ учествовало је више од 300 људи из разних градова Србије. У инивидуалним и колективним наступима, као и у презентацијама руских књига и тематским предавањима, учествовали су: руска школа при Амбсади РФ, друштва сународника, друштва српско-руског пријатељства, приватна балетска школа, руска  секција гимназије Јован Јовановић Змај, као и приватна лица. DSC00173 Изложбени штанд и културно-образовни програм пропратиле су 5 телевизијских и радио станица, што је резултовало широким одјеком у јавности и средствима масовног информисања. DSC00111 Организатори манифестације изражавају огромну захвалност свим учесницима на изложбеном штанду и у културно-уметничком програму минуле грандиозне манифестације, запосленима у Руском Дому и на Новосадском сајму, друштву сународника „Русија“, но и младим руским сунродницима, за указану помоћ и волонтерски рад у организацији и одржавању „Дана руске културе“. Надамо се да је организација „Дана руске културе“ у оквиру манифестације „Салон књига. Изложба уметности-Арт експо. Образовање“ постала добра традиција, и да ће се наредне манифестације одржавати бар исто овако успешно. До нових сусрета!     Директорка Асоцијације превредника „Русија“ Марианна Младеновић   http://www.sendspace.com/file/re2coh http://www.sajam.net/live/Vesti?contentId=34229 http://www.sajam.net/live/Vesti?contentId=34248 http://www.sajam.net/live/digitalAssets/95/95081_pak_zavrsna_informacija.pdf https://www.youtube.com/watch?v=HmHq5r0xZRw&list=UU7iqOBPI3bcVcyWzjfNMQMg https://www.youtube.com/watch?v=heR0Qin1t7A&list=UU7iqOBPI3bcVcyWzjfNMQMg&feature=c4-overview http://tsput.ru/?ELEMENT_ID=31038&title=%D0%F3%F1%F1%EA%E8%E9%20%EC%E8%F0 http://tsput.ru/?ELEMENT_ID=32088&title=%D2%F3%EB%FC%F1%EA%E8%E5%20%E1%F0%E5%ED%E4%FB http://tsput.ru/?ELEMENT_ID=32216&title=%CE%20%D0%EE%F1%F1%E8%E8%20%EF%EE-%F1%E5%F0%E1%F1%EA%E8 http://tsput.ru/?ELEMENT_ID=33113&title=%D0%F3%F1%F1%EA%E8%E9%20%FF%E7%FB%EA%20%E8%20%F2%F0%E0%E4%E8%F6%E8%E8%20%D2%F3%EB%FC%F1%EA%EE