Дани руске културе- за сународнике су они увек празник!

Од 7. до 12. марта су у оквиру Новосадског сајма са великим успехом одржани “Дани руске културе”, организовани од стране Асоцијације предузетника “Русија” и подржани од стране Руског Дома у Београду и Координационог савета руских сународника. За руске сународнике у Србији дешавање ових размера увек представља празник који их обједињује.

Ове лепе традиције одржавања “Дана руске културе” наравно не би ни било да није оних који су током година допринели њеној реализацији и очувању, стога је Асоцијација предузетника “Русија” на отварању “Дана руске културе” изразила своју захвалност покрајини Војводини и граду Новом Саду који је у потпуности оправдао титулу Европске престонице културе за 2020.годину, као и Руском центру науке културе (Руском Дому) који здушно подржава иницијативе руских сународника усмерене на консолидацију руске заједнице у Србији, као и на очување аутохтоних традиција, обичаја, и наравно свог матерњег језика.

“Оживљавање слика јединствене руске културе путем промоције културе, језика, историје, уметности и образовања није усмерено само на само-потврђивање, вец и на очување богатог руског наслеђа, јачање традиције, скретање пажње српског становништва на присуство и потребе руских сународника, развој међукултурног дијалога и, коначно, на стварање наслеђа за будуће генерације” – речено је на церемонији отварања “Дана руске културе” (цео текст можете прочитати овде) којој су присуствовали представници администрације града Новог Сада, делегација Руског Дома у Београду, представници управе Новосадског сајма као и мноштво руских сународника и пријатеља из целе Србије.

“Дани руске цултуре” отворени су свечаним програмом који су припремили студенти Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду у класи професорке Људмиле Гросс-Попович, након чега је одржана презентација Светског првенства у фудбалу које ће се одржати ове године у Русији, припремљена од стране Руског Дома. У оквиру Сајма образовања, Руски Дом је ексклузивно представио програм обуке страних студената у оквиру образовних установа Руске Федерације.

Пажњу посетилаца је привукао и изложбени простор са експонатима примењене уметности, сувенирима, широким асортиманом накита и богатом библиотеком руских књига.

У разновсном програму показаном током шест “Дана руске културе” на Новосадском сајму учествовало је укупно 11 колектива којима руководе руски сународници и сународнице из различитих крајева Србије, односно више од 250 учесника.

Сајам је посетило више од 30.000 људи, што указује на његову велику популарност. Према подацима Новосадског сајма, око 20% посетилаца је посетило руску изложбу. Изложбени простор као и културно-едукативни програм су снимале 3 телевизијске и радио станице, што је допринело широком покрићу “Дана руске културе” у масовним медијима.

Учесници уметничког програма, као и они на штанду сталне изложбе “Дана руске цултуре” су за радио емисију на руском језику “Прозор у Русију” дали интервју о значају овог догађаја за руске сународнике.

“Дани руске културе” су муњевитом брзином прошли у атмосфери радости због учешћа у нечему што је за нас веома важно. На свечаном затварању овог великог догађаја су присуствовали бројни гледаоци, симпатизери нашег програма и нашег друштвеног рада.

Програм “Дана руске културе” је донео радост како гостима, тако и његовим учесницима. У име организатора се директорица Асоцијације предузетника “Русија”, Марианна Младеновић, захвалила свим учесницима за фантастичан рад (цео текст можете прочитати овде). Она је такође изразила жељу да се у даљи рад руских сународника и организацију оваквих дешавања, у којима учествују и званичне структуре државе у којој сународници живе, убудуће укључе и региони Руске Федерације.

Марианна Младенович